Is het eigenlijk done om een glas wijn te drinken? Hoe eet en praat je charmant? Wat trek ik aan? Waar gaan we het over hebben?
Je bent vol verwachting, kent iemand niet of nauwelijks. Een foto zegt wel iets, maar niet alles. De eerste seconden gebeurt er zoveel. Een handdruk; slap of stevig? De eerste oogopslag; serieus of een kwinkslag? De eerste lach; oprecht of gemaakt?

“Het lijkt wel een sollicitatiegesprek” denk ik de eerste paar keren. Van tevoren neem ik door wat ik zal zeggen. Hoe ik me moet gedragen. Hoe ik overkom.
Totdat ik ontdek dat een netwerkgesprek iets wezenlijk anders is. Ik solliciteer niet naar een functie, maar praat over mijn vakgebied. Ik reik niet naar een positie, maar peil naar wat ik voor iemand kan betekenen. Of andersom, natuurlijk. Ik praat niet alleen over mezelf, maar vooral met mijn gesprekspartner. Over dat wat ons op dat moment samen interesseert.

De laatste tijd heb ik me, voor PRINSES op Pad, op verschillende manieren beziggehouden met netwerken. En voor de meeste vormen valt heel veel te zeggen. Zo heb ik me met genoegen aangesloten bij MartiniBusiness. Ga ik absoluut nog een keer weer ontbijten bij Bitter & Zoet. Ik kijk rond naar andere vormen van netwerken. Lees met interesse bladen als ‘Vrouw & Visie’. Ben bovenmatig belangstellend voor platforms die sterke, stoere vrouwen met elkaar verbinden.

Maar, al dit bovenstaande vervangt voor mij nooit het persoonlijke gesprek. Want wat ik daar uit haal, is een relatie. Die ik de ene keer wil onderhouden, omdat het klikt. De andere keer, omdat we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Lang niet altijd leidt een netwerkgesprek tot een klip en klare opdracht. Lang niet altijd leidt een netwerkgesprek tot concrete afspraken. Waar het voor mij wel altijd toe leidt, is een nieuwe ervaring. Een kans om van gedachten te wisselen met iemand die wederzijds geïnteresseerd is. Van wie ik kan leren. Of andersom.

Meestal begint het met een kop koffie. En blijft het daarbij. Soms, is een glaasje wijn zeker done. Met mate natuurlijk 😉
Eten en praten? Wordt nooit charmant. Bij niemand. Kledingkeuze? Wat maar bij de gelegenheid past.
En waar we het over gaan hebben? Uiteindelijk is dat nog nooit een probleem geweest…

Ook een liefhebber van persoonlijke gesprekken? Mail of app me gerust! Dan drinken we samen een kop koffie…of….

 


Deze blog is onderdeel van het project PRINSES op Pad – Thema ‘Netwerken’

prinses-op-pad-netwerken-prinses-consultancy